22.11.2014 - Mežaklja - sajenje smrečic

alt

 

 

Danes imamo 22 zmagovalcev, ki so na Mežaklji pridno sadili smrečice.

 

  Slike v galeriji.

 

25.2.2012 - Eurosank 2012

 

alt

Po ljudskem izročilu pust preganja zimo, mi smo pa skrbi in težave. Naša skupina, pod vodstvom Pavle Zalokar,  se je s štartno številko 4, zapodila po bregu na Evrosanku. Bili smo v preobleki pionirjev društva in prav na samem štartu so se nam pridružili še mladi tekači in biatlonci v novih dresih za udeležbo na svetovnem šolskem prvenstvu ISF v Italiji.

Gorjancem nam je bila telovadba, šport in zabava zmeraj všeč, zato nas Pavla Zalokar poročena v Spodnje Gorje k Rusu - po domače, ni preveč težko pripravila k sodelovanju. Je pa tudi res, da je sama naredila levji delež opravil in priskrbela staro, a dobro opremo. Rusov Slavko jo že po zakonu mora ubogati in nam je, brez oporekanja, naredil sani za spust.  Njegova sestra Berta, priženjena k Pečaruju nam je popravila drese. Saj ne, da so bili premajhni, ampak moda se spreminja. Kraigherjev Klemen nam je vse skupaj pripeljal na Pokljuko. Vlado Repe Bedčov iz Grabna, poročen pri Kajžu, ki se že celo življenje po malem ukvarja z društvom in je izkušen merilec in štarter, nam je dal znak za štart in nam pomeril čas spusta. Ugotovili smo, da »brzina« ni naša vrlina ampak telovadki Pavla Černi Kovarjova in Marija Slivnik Mežanova sta se varno pripeljali na cilj in nato izvedli nekaj gimnastičnih vaj:« po ta starem«, sta rekli. Zraven sta se peljali podžupanja Mandeljčeva Dani in  dolgoletna članica društva, bivša tekačica Repetova Zvonka poročena Arh, ki sta poskrbeli za pisarno tekmovanja, torej sta urno zabeležili čase in vrstni red. Za hitrejši spust in dober prihod v cilj je poskrbel Torkarjev Jože Firklčov, poročen h Kovarju.  »Če so se rad hodil žent«, nam pove, »sej so tam same fejst punce gor rasle«. Njemu je bila najbolj všeč Slavi in še vedno sta dober par. Pavel Jakopič Čiklmanov, je nosil številko in krmaril. Kar je najpomembneje, priskrbel nam je malico: krhlje, zaseko, klobase. »Če ni črva not, ni nč preveč dobra zaska«, je rekel Pavel. Slavi in Marjana Kraigher prej Jakopičova  tudi iz Grabna sta nam postregli, pa ne samo hrano, tudi kakšnega za korajžo. Sta rekli:«rukn ga, da na boš imu treme. Dons je dovolen, k' je še pust, drugekatov ga na boš dobiu«! Meni so dali nalogo, da pokažem mladim, kako smo včasih dirkali in s kakšno opremo. Ker mi niso smuči preveč tekle, sem jih takoj po spustu nesla namazat Joniju Petkošu, sedanjemu trenerju. Pripravil je smuči vsem mladim nadobudnežem tekaške vrste, ki so morali kar nekaj časa počakati, preden so se spustili za nami. »Vse 3 vratca pa še smo bremzali«, so se nam smejali. Moram reči, da so resnično dobri tekmovalci in spretni športniki.

V naravi se spreminjajo barve – oznake letnih časov. Društvo je spreminjalo imena od 1921 naprej. Začeli so Orli, postali Sokoli, po 2. svetovni vojni pa seveda Partizani. Z novo oblastjo in demokracijo v naši prelepi Sloveniji, se Partizan ni obdržal. Zamenjal je srajco, ne pa delavnih navad. Preimenoval se je v Športno društvo Gorje. Stari borci so zavihali rokava in vzgojili kup novih športnikov, tako trenerjev in sodnikov, kot tekmovalcev in rekreativcev, zraven pa so poskrbeli, da so šli v korak s časom z opremo. Znali so in znajo poskrbeti tudi za zabavo in sprostitev. 25. februarja smo se imeli lepo, v 1 dnevu prevetrili 90 let društva, se družili mladi in stari in nabrali moči za naprej.

Več slik v galeriji

Zdenka Mandeljc

14.10.2011 - 90 LET USPEHOV

Športno društvo Gorje

ob praznovanju 90. obletnice delovanja

vabi na

predstavitev almanaha z naslovom Športno društvo Gorje – 90 let uspehov,

ki bo v petek, 14. oktobra 2011, ob 20. uri, v Gorjanskem domu.

 

Vljudno vabljeni !

 

 VABILO